Ben je een consultant, freelancer of beoefenaar van een vrij beroep? Zoek je beroepshalve informatie op het internet en sla je deze bestanden digitaal op je smartphone, tablet of harde schijf op? Deel je vaak vakgerelateerde artikels met je klanten of opdrachtgevers via mail? Geef je soms PowerPointpresentaties?

 

Dan ben je hoogstwaarschijnlijk auteursrechten verschuldigd.

Als ondernemer heb jij al genoeg kopzorgen. Daarom neemt Reprobel jou de zorgen rond auteursrecht graag uit handen.

 

Reprobel is één loket voor auteursrechten voor tekst en stilstaande beelden. Dankzij Reprobel stel jij jezelf op een eenvoudige en goedkope manier in orde met het auteursrecht. Dat geeft jou de zekerheid dat je hiervoor nooit een boete in de bus zal ontvangen.

Wat is Reprobel?

Reprobel is het one-stop-shop loket voor alles betreffende auteursrechten op tekst en stilstaande beelden.

Wij zorgen ervoor dat de auteursrechten netjes verdeeld worden onder de rechtmatige ontvangers. Reprobel speelt een belangrijke rol in de financiering van de creatieve en informerende economie in België.

 

Jaarlijks innen wij de Reprobel bijdrage bij de ondernemingen. Dankzij deze bijdrage zijn ze niet alleen makkelijk in orde met de auteursrechten maar steunen zij ook de 60 000 auteurs en 400 uitgeverijen die Reprobel vertegenwoordigt.. De Reprobel licentie omvat daarnaast ook een omvangrijk repertoire van bv Nederlandse, Franse, Duitse, Amerikaanse en Britse bronwerken.

 

Reprobel wordt gecontroleerd door de FOD Economie, die er ook op toekijkt dat de bijdragen van de ondernemingen effectief naar de auteurs en uitgeverijen gaan.

Ben ik Reprobel verschuldigd?

Sinds 2017 werd de Reprobel bijdrage bij de aankoop van een kopieerapparaat of printer afgeschaft. Je bent dus niet meer automatisch in orde wanneer je een apparaat aankoopt. Met de Reprobel licentie verhelp je dit. Je bent dan niet alleen in orde voor je digitale reproducties en communicatie maar ook voor je fotokopieën, prints en scans van beschermde bronwerken.

 

De Reprobel licentie is bijzonder breed en zorgt voor gebruiksgemak en rechtszekerheid voor al je handelingen die niet al door individuele licenties (zoals die van License2Publish of Copiepresse) zijn geregeld.

 

In deze tijd van thuiswerken en digitalisering doe je er dus goed aan om in te tekenen op de gecombineerde licentie van Reprobel. Wist je dat de toegang tot een werk op het internet (gratis of tegen betaling) je niet zomaar het recht geeft om dit te kopiëren of te verspreiden voor beroepsdoeleinden? Daarvoor heb je een licentie nodig.

Hoeveel bedraagt de prijs van een licentie?

De Reprobel bijdrage houdt rekening met je bedrijfsomvang en de sector waarin je actief bent. Voor ondernemingen zonder personeel en met minder dan 5 personeelsleden zijn er aantrekkelijke forfaits. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven.

Hoe stel ik mij in regel met de Reprobel bijdrage?

Heel makkelijk. Je laat hieronder je gegevens achter en wij contacteren jou elk jaar zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over je verplichtingen.